SPK, `10 SORUDA TASFIYE VE ODEMELERE ILISKIN USUL VE ESASLAR` BASLIKLI BILGLILENDIRME YAPTI
SPK, `10 SORUDA TASFIYE VE ODEMELERE ILISKIN USUL VE ESASLAR` BASLIKLI BILGLILENDIRME YAPTI
KURULUSTAN YAPILAN BASIN ACIKLAMASI ASAGIDA BULUNUYOR:
SORU 1: HANGI YATIRIM FONLARI TASFIYE KAPSAMINDADIR?
CEVAP 1: KURULUN 17.09.2026 TARIHLI KARARLARI ILE TASFIYE KAPSAMINA ALINAN FONLARDAN TERA PORTFOY YONETIMI AS, PUSULA PORTFOY YONETIMI AS VE ATLAS PORTFOY YONETIMI AS’NIN KURUCUSU OLDUGU YATIRIM FONLARI.
SORU 2: TASFIYE SURECI HANGI KURULUSLAR TARAFINDAN YURUTULECEKTIR?
CEVAP 2: TASFIYE SURECI, SPK KOORDINASYONUNDA ILGILI KAMU KURUMLARI VE FINANSAL KURULUSLARIN IS BIRLIGIYLE YURUTULECEKTIR. PUSULA PORTFOY YONETIMI AS VE ATLAS PORTFOY YONETIMI AS’NIN KURUCUSU OLDUGU FONLARIN TASFIYESINI T.C. ZIRAAT BANKASI AS, TERA PORTFOY YONETIMI AS’NIN KURUCUSU OLDUGU FONLARIN TASFIYESINI ISE TURKIYE IS BANKASI AS YURUTECEK.
SORU 3: ARA ODEMELERDE ONCELIK HANGI FONLARDA OLACAK?
CEVAP 3: ARA ODEMELERE ONCELIKLI OLARAK UNVANINDA “PARA PIYASASI” IBARELERI YER ALAN YATIRIM FONLARINDAN BASLANACAK.
SORU 4: ARA ODEMEDE ENDEKSLEME OLACAK MI VE EN YUKSEK NE KADAR ODEME YAPILACAK?
CEVAP 4: FON PAY SAHIPLERINE FON BAZINDA YAPILACAK ARA ODEME TUTARI, MERKEZI KAYIT KURULUSU (MKK) TARAFINDAN ENDEKSLEME UYGULANMAKSIZIN HESAPLANAN NET YATIRIM TUTARINI VE/VEYA 1 MILYON TL’YI ASAMAYACAK.
SORU 5: HESAPLANAN DAGITILABILIR NAKIT, NET YATIRIM TUTARINI VE/VEYA ARA ODEME TUTARININ TAMAMINI KARSILAMAZSA ODEME NASIL OLACAK?
CEVAP 5: “NET YATIRIM TUTARI”, “PARA PIYASASI FONLARI ICIN TASFIYE KARARI TARIHI OLAN 17.09.2026 TARIHINDEN ONCEKI GUN SONU ITIBARIYLA HESAPLANMIS TUTARI”, “DIGER FONLAR ICIN ARA ODEME TUTARININ HESAPLANDIGI TARIHTEN ONCEKI GUN SONU ITIBARIYLA HESAPLANMIS TUTAR”, “1 MILYON TL ARA ODEME TAVANI” BUYUKLUKLERINDEN EN DUSUK OLANINI GECMEMEK UZERE FON KATILMA PAYI SAHIPLERINE ARA ODEME YAPILACAK.
SORU 6: BUTUN YATIRIMCILARA AYNI TUTARDA MI ODEME YAPILACAKTIR?
CEVAP 6: HER YATIRIMCININ ARA ODEME TUTARI, ILGILI HESAPLAMALAR VE MEVZUATTA ONGORULEN SINIRLAR CERCEVESINDE BELIRLENECEKTIR. FONUN DAGITILABILIR NAKDININ TUM ARA ODEME YUKUMLULUKLERINI KARSILAMAYA YETMEMESI HALINDE, MEVCUT KAYNAKLARIN DAHA FAZLA SAYIDA YATIRIMCIYA ULASMASINI SAGLAMAK AMACIYLA FARKLI DAGITIM YONTEMLERI UYGULANABILECEK. BU KAPSAMDA, FON BAZINDA YATIRIMCILARIN ARA ODEME TUTARLARI DIKKATE ALINARAK ODEME SIRASI OLUSTURULABILECEK VEYA MUMKUN OLAN EN FAZLA SAYIDA YATIRIMCIYA ODEME YAPILMASINI SAGLAYACAK ASGARI BIR ARA ODEME TUTARI BELIRLENEBILECEK. BU YONTEMIN UYGULANMASI SPK’NIN ONAYINA TABI OLACAK.
SORU 7: HANGI DURUMDA ARA ODEME NIHAI ODEME OLACAKTIR?
CEVAP 7: TASFIYE KAPSAMINDAKI FONLARINDAN HERHANGI BIRININ MALVARLIGININ NAKDE CEVRILMESI SONUCUNDA ELDE EDILEN DAGITILABILIR NAKDIN, TASFIYE KARARINDAN BIR ONCEKI GUN SONU ITIBARIYLA GECERLI FON BIRIM PAY FIYATI ILE ODEMEYE ESAS KATILMA PAYI ADETLERI UZERINDEN HESAPLANAN TOPLAM TUTARI KARSILAMAYA YETERLI OLMASI HALINDE, FON PAY SAHIPLERINE ARA ODEME YERINE NIHAI ODEME YAPILACAK.
SORU 8: ARA ODEME YAPILIRKEN YATIRIMCILARIN FON KATILMA PAYLARI IADE EDILECEK MI?
CEVAP 8: ARA ODEMELER, YATIRIMCILARIN KATILMA PAYLARI IADE ALINMAKSIZIN GERCEKLESTIRILECEK. KATILMA PAYLARININ IADE ISLEMLERI NIHAI TASFIYE ODEMELERI SIRASINDA YAPILACAK.
SORU 9: TASFIYEDE VE ARA ODEMEDE KIMLERE ODEME YAPILMAYACAK?
CEVAP 9: SERMAYE PIYASASI KANUNU’NUN 104, 106 VEYA 107’NCI MADDELERINDE DUZENLENEN FIILLERIN TASFIYE KAPSAMINDAKI FONLAR TARAFINDAN YA DA BU FONLARLA BIRLIKTE HAREKET EDILEREK VEYA FONLARIN ISTIRAKIYLE ISLENMESI HALINDE, SOZ KONUSU FIILLERI ISLEDIGI VEYA BUNLARLA BIRLIKTE HAREKET ETTIGI SPK TARAFINDAN TESPIT EDILEN VE MKK TARAFINDAN TASFIYE ILE GOREVLI KURULUSLARA BILDIRILEN KISI VE KURUMLARA TASFIYE VE GERI KAZANIM HESABINDAN ODEME YAPILMAYACAK.
SORU 10: GENEL HISSE IADE HESAPLARINA AKTARILAN TUTARLARIN TASFIYE KAPSAMINDAKI FONLARA DAGITIMI NASIL OLACAK?
CEVAP 10: ONCELIKLE ARA ODEME YUKUMLULUKLERI BAKIMINDAN KARSILAMA ORANI EN DUSUK OLAN VE NET YATIRIM TUTARI 1 MILYON TL’NIN ALTINDA BULUNAN YATIRIMCI SAYISI EN FAZLA OLAN PARA PIYASASI FONLARI ONCELIKLENDIRILECEK. DAGITIM, MUMKUN OLAN EN FAZLA SAYIDA YATIRIMCININ ARA ODEME ALMASINI SAGLAYACAK SEKILDE GERCEKLESTIRILECEK. BU ISLEM SONRASINDA ILGILI HESAPTA TUTAR KALMASI HALINDE AYNI ILKELER DIGER FONLAR ICIN DE UYGULANACAK.